Aptere virke

 

Har prossesor med dia og lengdemåling, men uten apteringsprog.

  • Hvordan lese prislister på en effektiv måte uten å finregne i hodet før hvert kapp?

  • Tommelfingerregler?

  • Hva ser man etter i tabell?

Svar:


Svar:

Prislistene skal sørge for at det blir «kappet ut» de mest lønnsomme stokkene (basert på lengde og diameter) av hele trestammen. Og det er dette apteringsenheten i maskinen er rask og god til å regne ut på bakgrunn av prislisten.

 

Når du ikke har denne muligheten bør du på bakgrunn av prislistene lage deg et diagram som viser priskurvene for ulike stokklengder og diametere. Da vil du lettere se sammenhengen mellom godt betalte lengder og diametere. Og som vil være tommelfingerregler for din kapping. Vedlagt kan du se eksempel på slike priskurver.

 

I tillegg til å ha fokus på dette må du også sørge for å praktisere målereglementet, for å unngå virkesfeil i stokkene. Se også priskurve under.Siste spørsmål fra kategorien "Driftsteknikk" :

Leasing eller privat?

Hei jeg tenker på å etablere skogsdrift sa -  Vi nå har fått 200 mål med skog, men lurte på når vi kommer til det punktet til å kjøpe nye maskiner, er det anbefalt å ta leasing eller kjøpe maskinen? Hva er det beste alternativet? Jeg kommer til å jobbe selvstendig så klart, men er leasing  så lurt? Etter det jeg har hørt betaler man mer for maskinen med leasing?

Les mer »

Hvordan drive skog som hobby

Hei. Ønsker å drive litt skog på hobby basis. jeg kan veldig lite om hva og hvordan tømmeret skal være før salg, lurer på hvor jeg kan få kunnskapen om dette?

Les mer »

Teknisk utvikling i skogbruket

 

Hva har skjedd siden motorsaga ble funnet opp i Norge?

Les mer »


File motorsag


Hvordan filer profesjonelle sine sager? Bruker de skrustikke eller holder de dem i fanget og trekker fram tann for tann?

Les mer »

Hogst i bratt terreng

 

Jeg skal hogge en del lauvtrær til vedproduksjon. Jeg disponerer storer mengder lauvskog men terrenget er bratt og ganske kuppert. Jeg disponerer landbruks traktor.
 

  • Har dere noen forslag til hvordan stammene kan fraktes ut?

  • Har hørt om kabelkran og slepebane som et alternativ i bratt terreng, men er ikke sikker på hva det er.

Les mer »

Starte eget selskap!


Ønsker å starte med skogdrift, først og fremst levere tømmer til sagbruk, er bare et problem og det er at jeg har kun ei motorsag og en skog. Planen er å starte et selskap som skal drive med ved og salg tilsagbruk evnt flising.

Har ikke anelse om dette kan være lønnsomt, så lurer på hvordan man skal gå frem og om dere kan gi et lynkurs om skogdrift :)?

Les mer »