Aptere virke

 

Har prossesor med dia og lengdemåling, men uten apteringsprog.

  • Hvordan lese prislister på en effektiv måte uten å finregne i hodet før hvert kapp?

  • Tommelfingerregler?

  • Hva ser man etter i tabell?

Svar:


Svar:

Prislistene skal sørge for at det blir «kappet ut» de mest lønnsomme stokkene (basert på lengde og diameter) av hele trestammen. Og det er dette apteringsenheten i maskinen er rask og god til å regne ut på bakgrunn av prislisten.

 

Når du ikke har denne muligheten bør du på bakgrunn av prislistene lage deg et diagram som viser priskurvene for ulike stokklengder og diametere. Da vil du lettere se sammenhengen mellom godt betalte lengder og diametere. Og som vil være tommelfingerregler for din kapping. Vedlagt kan du se eksempel på slike priskurver.

 

I tillegg til å ha fokus på dette må du også sørge for å praktisere målereglementet, for å unngå virkesfeil i stokkene. Se også priskurve under.Siste spørsmål fra kategorien "Driftsteknikk" :

Oppstart av virksomhet

Vi er to kompiser som ønsker å starte med tømmerdrift et sted i Nord-Norge, og starte med egen skog. Vi tenker å kjøpe/lease hogstmaskin og lassbærer, men har ingen erfaring med slike maskiner. Hvordan skaffer man seg slik erfaring før man eventuelt går til innkjøp/leie av dyre maskiner? Begge har erfaring med anleggsmaskiner som gravemaskin og hjullaster.

Les mer »

Leasing eller privat?

Hei jeg tenker på å etablere skogsdrift sa -  Vi nå har fått 200 mål med skog, men lurte på når vi kommer til det punktet til å kjøpe nye maskiner, er det anbefalt å ta leasing eller kjøpe maskinen? Hva er det beste alternativet? Jeg kommer til å jobbe selvstendig så klart, men er leasing  så lurt? Etter det jeg har hørt betaler man mer for maskinen med leasing?

Les mer »

Hvordan drive skog som hobby

Hei. Ønsker å drive litt skog på hobby basis. jeg kan veldig lite om hva og hvordan tømmeret skal være før salg, lurer på hvor jeg kan få kunnskapen om dette?

Les mer »


Teknisk utvikling i skogbruket

 

Hva har skjedd siden motorsaga ble funnet opp i Norge?

Les mer »

File motorsag


Hvordan filer profesjonelle sine sager? Bruker de skrustikke eller holder de dem i fanget og trekker fram tann for tann?

Les mer »

Hogst i bratt terreng

 

Jeg skal hogge en del lauvtrær til vedproduksjon. Jeg disponerer storer mengder lauvskog men terrenget er bratt og ganske kuppert. Jeg disponerer landbruks traktor.
 

  • Har dere noen forslag til hvordan stammene kan fraktes ut?

  • Har hørt om kabelkran og slepebane som et alternativ i bratt terreng, men er ikke sikker på hva det er.

Les mer »