Hogst i bratt terreng

 

Jeg skal hogge en del lauvtrær til vedproduksjon. Jeg disponerer storer mengder lauvskog men terrenget er bratt og ganske kuppert. Jeg disponerer landbruks traktor.
 

  • Har dere noen forslag til hvordan stammene kan fraktes ut?

  • Har hørt om kabelkran og slepebane som et alternativ i bratt terreng, men er ikke sikker på hva det er.


Svar:

Det er produsert en del utstyr for taubane for noen år siden, men etterspørselen har vært liten på grunn av miljøhetset mot skogbruket og at drift i bratt terreng har gitt dårlig økonomi. Taubanemiljøet i Norge er i dag veldig lite.


For at vi skal kunne gi et godt råd bør vi ha litt mer informasjon om dine driftsforhold. Slepebaner er taubaner hvor lasset holdes opp ved av at løpekatten går på returlina som strammes opp ved avbremsing. Dette systemet er enkelt å montere og egner seg godt til kortere banestrekk med vinsjing både oppover og nedover.
 

Siden du har landbrukstraktor kan alternativer være Igland 4000 vinsj som slepebane opp til 150 meters rekkevidde. En litt større vinsj er Igland Telleskop med opptil 250 meters rekkevidde. Denne er ikke i produksjon, men det står en del ubrukte som sikkert kan settes i stand. Igland laget også noen vinsjer med sammenkoblede vinsjetromler som overføre bremsekraften via hydraulikk til trekkraften.
 

Dersom du kan vinsje oppover er fallbane en meget hensiktsmessig løsning. Du henger opp en bærekabel får tak i en fallbaneløpekatt og bruker slepebanevinsjen som kabelkran.
 

Kabelkran er en taubane hvor løpekatten går på en fast oppspent bærekabel og praktisk driftslengde er opp til 300 meters rekkevidde. En moderne kabelkran står på et chassis, lastetraktor eller bil og har et fast hevbart tårn som taubanen spennes opp til.
 

Ved Skogbrukets Kursinstitutt - www.skogkurs.no - har vi en bok om Skogsdrift med taubane som kan gi deg nyttig informasjon.
 

Utstyrsprodusenter er: Igland AS, Røresanden 109, 4885 Grimstad, tlf 37041366
corporate@igland-as.com
 

Trygve Owren AS, 2607 Vingrom, tlf.61262200 trygve@owren.no
 Siste spørsmål fra kategorien "Driftsteknikk" :

Oppstart av virksomhet

Vi er to kompiser som ønsker å starte med tømmerdrift et sted i Nord-Norge, og starte med egen skog. Vi tenker å kjøpe/lease hogstmaskin og lassbærer, men har ingen erfaring med slike maskiner. Hvordan skaffer man seg slik erfaring før man eventuelt går til innkjøp/leie av dyre maskiner? Begge har erfaring med anleggsmaskiner som gravemaskin og hjullaster.

Les mer »

Leasing eller privat?

Hei jeg tenker på å etablere skogsdrift sa -  Vi nå har fått 200 mål med skog, men lurte på når vi kommer til det punktet til å kjøpe nye maskiner, er det anbefalt å ta leasing eller kjøpe maskinen? Hva er det beste alternativet? Jeg kommer til å jobbe selvstendig så klart, men er leasing  så lurt? Etter det jeg har hørt betaler man mer for maskinen med leasing?

Les mer »

Hvordan drive skog som hobby

Hei. Ønsker å drive litt skog på hobby basis. jeg kan veldig lite om hva og hvordan tømmeret skal være før salg, lurer på hvor jeg kan få kunnskapen om dette?

Les mer »


Teknisk utvikling i skogbruket

 

Hva har skjedd siden motorsaga ble funnet opp i Norge?

Les mer »

File motorsag


Hvordan filer profesjonelle sine sager? Bruker de skrustikke eller holder de dem i fanget og trekker fram tann for tann?

Les mer »

Aptere virke

 

Har prossesor med dia og lengdemåling, men uten apteringsprog.

  • Hvordan lese prislister på en effektiv måte uten å finregne i hodet før hvert kapp?

  • Tommelfingerregler?

  • Hva ser man etter i tabell?

Les mer »