Hvordan drive skog som hobby

Hei. Ønsker å drive litt skog på hobby basis. jeg kan veldig lite om hva og hvordan tømmeret skal være før salg, lurer på hvor jeg kan få kunnskapen om dette?

Svar:

Å opparbeide trærne slik at de er egnet for salg, og at man kapper i riktige lengder og dimensjoner er viktig. Slik jeg leser din henvendelse vil jeg sterkt anbefale å gjennomføre et kurs i hogst. I tillegg til å lære sikker, hensiktsmessig og rasjonell felling og kapping (opparbeidelse av trær) får du også innblikk i viktige deler av tømmermålingsreglementet i ditt område. Dette vil gi deg en grunnleggende kunnskap og forståelse.
Slike hogstkurs gjennomføres lokalt av Aktivt Skogbruk sine instruktører.  Her er Aktivt Skogbruks nettside.

 

Her kan du finne mer informasjon inklusiv kurskalenderen. Hvis du ikke finner kurs på kalenderen i din nærhet anbefaler jeg å kontakte nærmeste instruktør. Hogstkurset jeg anbefaler er dette.

Etter at hogstkurset er ferdig og godt «fordøyd» vil du ha god nytte av kurs i virkesutnytting. Da er dette kurset å anbefale.
 
Du bør også skaffe deg litt materiell om saken. Da er materiellet til Aktivt Skogbruk om virkesutnytting hensiktsmessig. Og jeg anbefaler temaheftet Virkesutnytting samt målereglement (toleransetabell) for sagtømmer. Dette kan kjøpes på Skogkurs sin nettbutikk.
 
Dersom du har mulighet til å oppsøke et sagbruk hvor det også foregår innmåling av tømmer (utføres av Norsk Virkesmåling) anbefaler jeg det. Snakk med tømmermålerne der. De vil gi deg nyttig informasjon.

 

Utklipp fra kurskalender under:

 

 

 Siste spørsmål fra kategorien "Driftsteknikk" :

Oppstart av virksomhet

Vi er to kompiser som ønsker å starte med tømmerdrift et sted i Nord-Norge, og starte med egen skog. Vi tenker å kjøpe/lease hogstmaskin og lassbærer, men har ingen erfaring med slike maskiner. Hvordan skaffer man seg slik erfaring før man eventuelt går til innkjøp/leie av dyre maskiner? Begge har erfaring med anleggsmaskiner som gravemaskin og hjullaster.

Les mer »

Leasing eller privat?

Hei jeg tenker på å etablere skogsdrift sa -  Vi nå har fått 200 mål med skog, men lurte på når vi kommer til det punktet til å kjøpe nye maskiner, er det anbefalt å ta leasing eller kjøpe maskinen? Hva er det beste alternativet? Jeg kommer til å jobbe selvstendig så klart, men er leasing  så lurt? Etter det jeg har hørt betaler man mer for maskinen med leasing?

Les mer »

Teknisk utvikling i skogbruket

 

Hva har skjedd siden motorsaga ble funnet opp i Norge?

Les mer »


File motorsag


Hvordan filer profesjonelle sine sager? Bruker de skrustikke eller holder de dem i fanget og trekker fram tann for tann?

Les mer »

Hogst i bratt terreng

 

Jeg skal hogge en del lauvtrær til vedproduksjon. Jeg disponerer storer mengder lauvskog men terrenget er bratt og ganske kuppert. Jeg disponerer landbruks traktor.
 

  • Har dere noen forslag til hvordan stammene kan fraktes ut?

  • Har hørt om kabelkran og slepebane som et alternativ i bratt terreng, men er ikke sikker på hva det er.

Les mer »

Aptere virke

 

Har prossesor med dia og lengdemåling, men uten apteringsprog.

  • Hvordan lese prislister på en effektiv måte uten å finregne i hodet før hvert kapp?

  • Tommelfingerregler?

  • Hva ser man etter i tabell?

Les mer »